S chutí,  Vaříme

Rychlé thajské kari s tofu a konjakem

Milujete chuť asijské kuchyně, ale nechce se vám stát hodinu u plotny? Tohle jednoduché thajské kari je přesně pro vás. Stačí kari pasta, kokosové mléko, trochu zeleniny a tofu – a za chvíli máte na stole hřejivé jídlo plné vůní. A klidně ho zvládnete i s tím, co zbylo v lednici.

Asijskou kuchyni miluju. Kokosové mléko, citronová tráva, kari pasta… to všechno u nás doma najdete běžně ve spíži. Tentokrát jsem se pustila do kari omáčky, kde jsem spotřebovala zbytky vývaru, omáček a zeleniny – a výsledek? Nesměle přiznávám, že se to zase povedlo fakt parádně.😄

Vařím spíš intuitivně, ochutnávám, dolaďuju. Rudolf to má úplně jinak, ale ono se mu to hodí, když je výživový poradce a dělá na projektu JakJíst.cz, kde učí lidi, jak zhubnout a jíst přirozeně. Já si v kuchyni užívám trochu víc svobody, takže údaje berte jen orientačně.😉 Věřím, že vás tohle kari inspiruje taky.

 

Suroviny (3-4 porce)

Základ:

  • 1 sáček červené kari pasty (asi 2 lžíce)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 balení tofu (cca 200 g)
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 2–3 kafírové listy (nemusí být)
  • kousek citronové trávy (nemusí být)
  • 1 balení konjakových nudlí (shirataki)

Dochucení:

  • sójová omáčka
  • rybí omáčka (nebo vynechte pro veganskou variantu)
  • limetková šťáva
  • chilli vločky
  • pepř
  • 1 lžička cukru nebo erythritolu

 

Na ozdobu:

  • čerstvý koriandr
  • jarní cibulka
  • červená paprika

 

Postup:

  1. Připravte vývar (pokud nemáte)
    Do vody dejte pár druhů zeleniny, trochu soli a pepře a povařte 20–30 minut. Já si vývar často dělám do zásoby a zamrazuju – hodí se vždycky.
  2. Tofu připravte na křupavo
    Tofu nakrájejte na plátky, osolte, opepřete, můžete přidat chilli. Obalte ve škrobu a opečte na kokosovém tuku dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce a pak nakrájejte na menší kousky.
  3. Připravte omáčku
    Ve woku nebo hlubší pánvi rozehřejte kokosový olej. Přidejte nasekaný česnek, zázvor a po chvíli kari pastu – nechte rozvonět.
  4. Přidejte zeleninu a tofu
    Buď použijte mraženou směs na wok, nebo čerstvou zeleninu (mrkev, paprika, cukrový hrášek…). Promíchejte, podlijte vývarem, přidejte kafírové listy a citronovou trávu.
  5. Zalijte kokosovým mlékem a dochuťte
    Přidejte kokosové mléko, osolte a dolaďte podle chuti sójovou omáčkou, rybí omáčkou, limetkou, chilli nebo cukrem. Vařte asi 20–30 minut.
  6. Připravte nudle
    Konjakové nudle propláchněte a uvařte podle návodu (většinou stačí pár minut v horké vodě).
  7. Servírování
    Do misky dejte nudle, zalijte omáčkou, přidejte tofu a ozdobte koriandrem, jarní cibulkou a čerstvou paprikou.

 

👉Tipy a variace:

Veganská verze: vynechte rybí omáčku.

Bez tofu? Klidně.

Zbylo vám? Sice bych se divila, ale může se stát. Naštěstí to chutná druhý den ještě líp!

Zkuste to a napište nám!

Tohle kari si můžete přizpůsobit podle své chuti i zásob. A jestli ho zkusíte, budu ráda, když mi dáte vědět, jak vám chutnalo – třeba do zpráv na IG nebo komentářem pod příspěvek. #svetpodledamrecepty

👉 Pro víc receptů, tipů na cestování a kulturu sledujte www.svetpodledam.cz, náš Instagram a Facebook.

A pokud vás zajímá, jak jíst přirozeně, chutně a dlouhodobě udržitelně, mrkněte na projekt JakJíst.cz, kde vás tím krok za krokem provede Rudolf.