
Rychlé thajské kari s tofu a konjakem
Milujete chuť asijské kuchyně, ale nechce se vám stát hodinu u plotny? Tohle jednoduché thajské kari je přesně pro vás. Stačí kari pasta, kokosové mléko, trochu zeleniny a tofu – a za chvíli máte na stole hřejivé jídlo plné vůní. A klidně ho zvládnete i s tím, co zbylo v lednici.
Asijskou kuchyni miluju. Kokosové mléko, citronová tráva, kari pasta… to všechno u nás doma najdete běžně ve spíži. Tentokrát jsem se pustila do kari omáčky, kde jsem spotřebovala zbytky vývaru, omáček a zeleniny – a výsledek? Nesměle přiznávám, že se to zase povedlo fakt parádně.😄
Vařím spíš intuitivně, ochutnávám, dolaďuju. Rudolf to má úplně jinak, ale ono se mu to hodí, když je výživový poradce a dělá na projektu JakJíst.cz, kde učí lidi, jak zhubnout a jíst přirozeně. Já si v kuchyni užívám trochu víc svobody, takže údaje berte jen orientačně.😉 Věřím, že vás tohle kari inspiruje taky.
Suroviny (3-4 porce)
Základ:
- 1 sáček červené kari pasty (asi 2 lžíce)
- 400 ml kokosového mléka
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 balení tofu (cca 200 g)
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 2–3 kafírové listy (nemusí být)
- kousek citronové trávy (nemusí být)
- 1 balení konjakových nudlí (shirataki)
Dochucení:
- sójová omáčka
- rybí omáčka (nebo vynechte pro veganskou variantu)
- limetková šťáva
- chilli vločky
- pepř
- 1 lžička cukru nebo erythritolu
Na ozdobu:
- čerstvý koriandr
- jarní cibulka
- červená paprika
Postup:
- Připravte vývar (pokud nemáte)
Do vody dejte pár druhů zeleniny, trochu soli a pepře a povařte 20–30 minut. Já si vývar často dělám do zásoby a zamrazuju – hodí se vždycky. - Tofu připravte na křupavo
Tofu nakrájejte na plátky, osolte, opepřete, můžete přidat chilli. Obalte ve škrobu a opečte na kokosovém tuku dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce a pak nakrájejte na menší kousky. - Připravte omáčku
Ve woku nebo hlubší pánvi rozehřejte kokosový olej. Přidejte nasekaný česnek, zázvor a po chvíli kari pastu – nechte rozvonět. - Přidejte zeleninu a tofu
Buď použijte mraženou směs na wok, nebo čerstvou zeleninu (mrkev, paprika, cukrový hrášek…). Promíchejte, podlijte vývarem, přidejte kafírové listy a citronovou trávu. - Zalijte kokosovým mlékem a dochuťte
Přidejte kokosové mléko, osolte a dolaďte podle chuti sójovou omáčkou, rybí omáčkou, limetkou, chilli nebo cukrem. Vařte asi 20–30 minut. - Připravte nudle
Konjakové nudle propláchněte a uvařte podle návodu (většinou stačí pár minut v horké vodě). - Servírování
Do misky dejte nudle, zalijte omáčkou, přidejte tofu a ozdobte koriandrem, jarní cibulkou a čerstvou paprikou.
👉Tipy a variace:
Veganská verze: vynechte rybí omáčku.
Bez tofu? Klidně.
Zbylo vám? Sice bych se divila, ale může se stát. Naštěstí to chutná druhý den ještě líp!
Zkuste to a napište nám!
Tohle kari si můžete přizpůsobit podle své chuti i zásob. A jestli ho zkusíte, budu ráda, když mi dáte vědět, jak vám chutnalo – třeba do zpráv na IG nebo komentářem pod příspěvek. #svetpodledamrecepty
👉 Pro víc receptů, tipů na cestování a kulturu sledujte www.svetpodledam.cz, náš Instagram a Facebook.
A pokud vás zajímá, jak jíst přirozeně, chutně a dlouhodobě udržitelně, mrkněte na projekt JakJíst.cz, kde vás tím krok za krokem provede Rudolf.

