
Retro pokračuje – pomazánky z toho, co máte běžně v lednici
Plýtvání jídlem jsem nikdy neměla ráda, ale poslední dobou na to dbám ještě víc. A tak jsem nedávno překontrolovala obsah lednice a pustila se do pomazánek. Jsou rychlé, dobré a peněženku vám opravdu nezruinují Pokud je navíc hezky naaranžujete, dostanete docela dost muziky za nemnoho peněz.
Z nalezených surovin se mi podařilo zkombinovat 3 pomazánky – ředkvičkovou, celerovou, budapešťskou – a 1 chudší bramborový salát. Každá má trochu jiné suroviny, ale postup je víceméně stejný – všechno nakrájet, nastrouhat, smíchat nebo rozšlehat Ke všem pomazánkám se hodí čerstvé pečivo.
Ředkvičková pomazánka
Ředkvičky
Uvařené vejce
Kyselá okurka
Jarní cibulka
Tvrdý sýr (např. gouda)
Majolka
Bílý jogurt
Pepř
Sůl
Všechny suroviny nakrájím nadrobno, tvrdý sýr nastrouhám, smíchám s přiměřeným množstvím majolky a bílého jogurtu a podle chuti osolím a opepřím.
Bramborový salát
Zbytky uvařených brambor (v tomto případě neřeším, jaký je to varný typ)
Cibule
Kyselá okurka
Uvařené vejce
Lák z okurek
Hořčice
Majolka
Bílý jogurt
Pepř
Sůl
Špetka cukru
Všechny pevné suroviny nakrájím na menší kousky a smíchám, připravím si nálev z hořčice, láku z okurek, pepře, soli a špetky cukru, vliju do směsi, přidám majolku a bílý jogurt. Dobře promíchám a případně znovu dochutím solí a pepřem.
Celerová pomazánka
Celer
Mrkev
Tvrdý sýr
Majolka
Bílý jogurt
Pepř
Sůl
Nastrouhám si celer, mrkev a tvrdý sýr a smíchám dohromady. Přidám bílý jogurt, trochu majolky na chuť, osolím a opepřím.
Budapešťská pomazánka
Tvaroh
Máslo
Červená paprika
Mletá sladká paprika
Cibule
Pepř
Sůl
Tvaroh a změklé máslo rozmixuju, přidám nadrobno nakrájenou cibuli a červenou papriku. Osolím, opepřím, popráším mletou paprikou a osolím a opepřím podle chuti.
To je vše, je to opravdu jednoduché a při hezkém servírování i efektní
Dobrou chuť!

