Ráj gurmetů v Dobřichovicích – Panská zahrada
Sobotní program byl pro mě dlouhou dobu zahalen velkým tajemstvím. Slavili jsme s mužem výročí svatby a on se rozhodl, že si po tom nepříjemném jarně-pandemicko-pracovním období zasloužím něco speciálního. A tak nám naplánoval speciální víkendový pobyt.
Jeho součástí byl i dobrý oběd v restauraci. Protože jsem neměla ani tušení, do jaké oblasti jedeme, doporučila jsem muži k výběru Gastromapu Lukáše Hejlíka, což se ukázalo jako sázka na jistotu. A pokud aplikaci zatím nepoužíváte, tak byste měli začít.👍 https://gastromapa.hejlik.cz/
Tip z Gastromapy jako sázka na jistotu
První zastávka nás tak zavedla do restaurace Panská zahrada (omlouvám se, ale i když je oficiální název Panská Zahrada, musím to napsat správně😊) v Dobřichovicích. Nic mi to neříkalo, ale už příjemný moderní interiér s otevřenou kuchyní dával naději, že by tu všechno mohlo být v pořádku. I když nejsem stoprocentním fanouškem otevřených kuchyní, přeci jen tím podniky deklarují, že nemají co skrývat. Vy se aspoň nemusíte bát, že třeba někde vzadu párek ukoptěnců sype glutamát do zaručeně domácího vývaru, ohřívá cosi v mikrovlnce nebo vaří na špinavém sporáku🤦♀️
Jak se dozvídáme ze stránek www.panskazahrada.cz, restaurace vznikla na místě, kde opravdu kdysi bývala hospodářská zahrada, která dodávala své produkty na nedaleký zámek. Současná rodinná restaurace si zakládá na poctivém přístupu, nepoužívají zde žádnou chemii ani dochucovadla. A to se potvrdilo😊
Stavte se nejen na famózní kulajdu
Z jídelního lístku vybíráme dvě polévky a dva hlavní chody. Mužova zelňačka je prý „normálně dobrá“, ale moje kulajda se ztraceným vejcem, hlívou, mandlovými žampiony a bramborami grenaille je opravdu mistrovské dílo! Tak harmonicky vyladěnou kulajdu jsem opravdu nikdy nejedla (Promiň, mami😊) a ještě teď, když o ní píšu, mi začínají pomalu pracovat slinné žlázy👌 Škoda, že nemají „bezedný talíř“😊 Ale to už by mi zase nezbylo místo na jejich signature burger. Tohle je opravdu „chlapácká porce“ kvalitního mletého hovězího, zeleniny, dipu a karamelizované cibulky spolu s hromadou hranolek a majonézou. Bylo to skvělé, ale opravdu se to nedalo sníst.
Muž byl nadšen z rib eye steaku (medium), který mu bez problému donesli i s jeho oblíbenou bramborovou kaší. Jeho nadšení se tentokrát nedivím – den předem jsem mu doma taky dělala steak, ale sebekriticky uznávám, že z toho tentokrát byla příšerná „hužva“ dobrá tak akorát do rajské nebo k dušené mrkvi😂👨🍳
Pokud si ke skvělému jídlu přičtu útulné prostředí, milý a akorát pozorný personál, těším se na další gastrozážitky v Dobřichovivích. Přesně v podobných podnicích by mělo být slušné dýško od spokojeného hosta samozřejmostí. Nerada bych ale dospěla do situace, kdy mi i za průměrné či podprůměrné jídlo a servis bude připočteno automaticky, a já se pak budu s personálem dohadovat, že s tím nesouhlasím.
Dobřichovice a okolí jako ideální místo pro pěší i cykloturistiku
Když už do Dobřichovic třeba jen na chvilku zavítáte, byl by hřích se po nich aspoň kousek neprojít. My jsme sice neměli moc času, ale zašli jsem se podívat alespoň na břeh Berounky a k místnímu zámku. Ten patří rytířskému řádu křižovníků s červenou hvězdu (založen sv. Anežkou Českou) a je dnes bohužel nepřístupný. Můžete si zde prý ale uspořádat třeba svatbu a hostinu. Díky, mně jedna svatba zatím stačí😂Milovníci modernější architektury mohou obdivovat majestátní vily, které si zde od 19. století nechávala stavět pražská smetánka. Neříkám, že bych si žádnou nevybrala, ale kdo by tam myl okna, že jo?😂😂
Pokud vás čas netíží, jsou Dobřichovice perfektním výchozím bodem např. pro výlet na zříceninu hrádku Karlík, na Karlštejn nebo ke známým vápencovým lomům Velká a Malá Amerika či Mexiko.
Už se těším na další (gastro)toulky nejen v Dobřichovicích🍽👩🍳🚶♀️🥾🍷📸