
Podzim je tu a s ním i recepty ze špagetové dýně!
Jsem vyloženě jarní a letní typ. S příchodem podzimu a s vidinou dlouhé zimy na mě jdou skoro mrákoty. Na druhou stranu, i poslední čtvrtina roku může nabídnout fantastické barvy a chutě. Navíc kdy jindy se bez skrupulí cpát husami, knedlíky, buchtami nebo bochníky kváskového chleba (recept máte zde).
Jednou z mých oblíbených podzimních surovin je dýně, která dokonale vyplní barevný deficit. A nejen ten. Z téhle univerzální zeleniny totiž můžete vyčarovat nekonečné množství výtečných pokrmů – polévky, přílohy, buchty, těstoviny, rizota a mnoho dalšího.
Špagetová dýně – co s ní?
Shodou okolností se mi nedávno do rukou dostala „špagetová“ dýně, kterou mi věnovali rodiče mojí milé švagrové. Mimochodem neskutečně příjemní lidé, které považuji téměř za své druhé rodiče. Navíc patří ke šťastlivcům, kterým na zahradě vykvete i násada od koštěte.:) A tak jsme si na jedné rodinné oslavě rozdělili i jejich letošní bohatou dýňovou úrodu. Na mě připadla již zmiňovaná „špagetka“, s níž jsem neměla naprosto žádné zkušenosti. O to větší kulinářská výzva to byla! A protože jsem měla lednici plnou otevřených sklenic, načatých sýrů a dalších surovin před spotřebou, rozhodla jsem se zbytky zužitkovat. Výsledkem bylo několik výtečných pokrmů, které mi chutí i barvami zvedly náladu.
První fáze výzvy – zapečená dýně
V tuto chvíli o špagetové dýni nevím vůbec nic, jen matně tuším, že se uvnitř nacházejí vlákna podobná špagetám. Po rozříznutí vydlabu semínka, ale žádné špagety fakt nevidím. Jak to, že tolik foodblogerů se jimi na instáči chlubí? Nakonec se ale stane zázrak a nitky připomínající asi nejznámější italské těstoviny se přeci jen ze žluté masy vynoří.
Základem je dýni upéct. Rozpulte ji, odstraňte semínka, osolte, opepřete, potřete směsí olivového oleje a prolisovaného česneku. Uložte ji do trouby rozpálené na cca 200 ˚C asi na 35 minut. Výsledkem by měla být měkká, ale ne rozvařená dýně.
Ani semínka nemusí přijít nazmar, pokud je vysušíte. Moje veverka Hubert II. z nich byla velice nadšená.😁
Ingredience:
Špagetová dýně
Nastrouhané sýry (čerstvý ovčí sýr, parmezán apod.)
Iberijský špek/slanina/prosciutto – volitelně
Šalotka
Jarní cibulka
Česnek na plátky
Česnek prolisovaný
Černé olivy
Kapary
Olivový olej
Čerstvé bylinky: bazalka, listová petrželka
Chilli paprička
Sůl, čerstvě namletý pepř
Postup:
Upečte dýni – viz výše.
Připravte si veškeré ingredience – nasekejte/nakrájejte špek, šalotku, cibulku, česnek, olivy, chilli, bylinky, nastrouhejte sýry.
Rozpalte pánev, přidejte špek, šalotku, cibulku a česnek a krátce (pár minut) opečte. Dejte stranou.
Z dýně vidličkou oddělte trochu „špaget“, smíchejte s pečenou směsí, olivami, kapary, dle chuti osolte a opepřete a zasypte nastrouhanými sýry.
Dejte zapéct, ideálně pod gril, dokud se neudělá sýrová krusta. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte.
Dýňové špagety
Ingredience:
Na tento recept můžete použít to, co máte rádi u klasických špagetových pokrmů. Já jsem opět využila pár věcí, jimž brzy hrozila likvidace. Čím dál tím víc si zkrátka dávám záležet na tom, abych neplýtvala (nejen) potravinami. A tady se mi to celkem hodilo.
Upečená špagetová dýně, oddělená vlákna (viz výše)
Iberijský špek/slanina
Jarní cibulka
Plátky česneku
Černé olivy
Rajčata
Kapary
Chilli paprička
Sýry – čerstvý ovčí sýr, parmezán (strouhané)
Sůl, pepř
Čerstvé bylinky – bazalka
Postup:
Z upečené špagetové dýně oddělte vlákna.
Na pánvi opečte slaninu, přidejte rajčata, cibulku, česnek, olivy, kapary, chilli. Směs prohřejte spolu se špagetovými dýňovými vlákny. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte posypané kvalitním sýrem a ozdobené čerstvou bazalkou.
Poznámka:
Pokud vám ještě nějaké „špagety“ zbydou, můžete z nich udělat omeletu. Stačí přidat cibulku, vajíčko, petrželku a z obou stran opéct.
Dobrou chuť!
Ema

