S chutí,  Vaříme

Nízkosacharidový (low-carb) perník

 

Skvělý perník z mandlové mouky, který nerozeznáte od toho klasického.

 

Tento recept je inspirován nízkosacharidovou (low-carb) bábovkou, kterou jsem dělal před 14 dny. Recept na ní najdete tady. Řekl jsem si, když bylo těsto tak dobré a vláčné, že chutnalo jako klasické tvarohová bábovka z pšeničné mouky, tak vyzkouším další obvyklý recept. Tím je pro dnešek perník. Konzistence (nadýchanost) tohoto perníku i chuť je k nerozeznání od té klasické.

Těsto lze použít také jako základ na bábovku, muffiny, i další pochoutky.

První zmínky o perníku pocházejí ze starověkého Egypta, Řecka a Říma, kde se sladké pečivo ochucené medem a kořením těšilo velké oblibě. Současná podoba perníku však vychází z evropských středověkých receptů.

Klasický perník všichni známe, dnes jsem se pokusil udělat nízkosacharidovou (low carb) variantu. To má mnoho výhod. Když si ji nebudete cukrovat a dodržíte nízkosacharidový režim, nemusíte koukat, jestli jste snědli trochu víc nebo méně. Jde o dobrý příklad, jak jíst chutně a zdravě.

Rozhodl jsem se nepolévat ho čokoládou, ale možné to samozřejmě je, pokud si koupíte kvalitní, vysokoprocentní čokoládu. K perníku je jahodový rozvar opravdu dobrý, můžete přidat ještě čerstvé borůvky. Se zakysanou smetanou je to opravdu požitek

 

Ingredience na perník (na průměr formy cca 20 cm)

  • 300 g mandlové mouky
  • 3 lžíce psýllia
  • 3 lžíce kokosu (nebo kokosové mouky)
  • 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe přímo na perník)
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 6 vajec
  • 375 g tučného tvarohu ve vaničce (nejlépe 9 % tuku), tj. 1 a půl vaničky
  • 90 g másla
  • 100 až 150 g erythriolu
  • 2 lžíce kakaa (já dal nepražené)
  • Špetka soli

Ingredience na rozvar

  • Čerstvé nebo mražené bobulové ovoce
  • Erythrit asi 2 lžíce

 

Postup

  1. V misce smícháme všechny suché suroviny kromě sladidla (tj. mouka, psýllium, kokos, prášek do pečiva, sůl, kakao)
  2. Bílky vyšleháme do tuha
  3. V další misce vyšleháme elektrickým mixérem žloutky, tvaroh, změklé máslo a Erythrit. Šleháme jen aby se smíchalo a bylo bez hrudek.
  4. Do žloutkové směsi ručně postupně přimícháme suchou směs. Těsto je tužší než u běžné bábovky.
  5. Dáme předehřát troubu na 180 °C.
  6. Nakonec, stejně jako u klasického receptu, přimícháme opatrně bílky.
  7. Těsto nalijeme do dortové, nebo jiné formy. Abychom nemuseli formu vysypávat, dobrý je pečící papír.
  8. Pečeme asi 50 min na 180°C. Zkusíme špejlovým těstem, zda je již hotové. Nenechávejte péct příliš dlouho, aby nebylo přesušené.
  9. Rozvar je velmi jednoduchý. Dejte ovoce do hrnce, přidejte trošku vody a nechte 5 až 10 minut povařit. Přidejte sladidlo dle chuti.

Dobrou chuť přeje Rudolf 😊

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *