Ochutnáváme,  S chutí

Kam na pracovní oběd? Skvělou volbou je restaurace SIA

Jako velkou milovnici asijské kuchyně mě nemohla minout ani návštěva známé restaurace SIA, kterou najdete v pražské ulici V Celnici v blízkosti hotelu Marriott a OC Palladium. Nenápadný vchod by za normálních okolností šlo snadno přehlédnout, ale v době obědů (a to i za těchto bohužel stále „nestandardních“ podmínek) se tu běžně setkáte s hloučky postávajících, evidentně hladových a natěšených zaměstnanců firem z okolí. Ale i nedočkavců mého typu. Není divu, o chuťové buňky hostů se tu stará mezinárodní tým pod vedením Jiřího Štifta, který v minulosti vedl mj. restauraci Alcron nebo Essence v hotelu Mandarin Oriental. I tam jsem měla možnost před lety jeho kuchyni ochutnat. A tak jsem předpokládala, že vše klapne na jedničku. Po dlouhé době jsem se tu totiž sešla s mojí milou kamarádkou.

Ideální místo pro obchodní schůzky i setkání s přáteli

Jak jsem naznačila v titulku, SIA úplně nevybízí k romantickým dostaveníčkům. Vzhledem k velikosti a trojímu členění je ideální místem na oběd s obchodním partnerem nebo setkání s přáteli – jako rozjezd pro pokračování do víru velkoměsta, třeba na některou z kulturních akcí. Občas jsem přemýšlela, jestli sedím v továrně, obrovském loftu, strojovně zámořské lodi nebo tržnici.🤷‍♀️ Během půl hodinky, než jsem stihla udělat prvních pár fotek, se prostor zaplnil. Bez rezervace neměl nikdo šanci. Tolik lidí – jen na našem patře – jsem snad neviděla za celé dva roky „kovidu“. I když dávám většinou přednost intimnější atmosféře, tady mě to i díky stále oblíbenější otevřené kuchyni moc bavilo.

Chutě i barvy Asie

Už na první pohled jsem neměla pocit, že zrovna tenhle podnik pandemie nějak zasáhla. To je pro mě poslední dobou důležitější než cokoliv jiného. Když se jídlo „točí“, nemusím se totiž bát čím dál běžnějšího kuchařského stylu „z mrazáku do friťáku“.

Kvalitní čerstvé suroviny, vyladěná chuť a spousta barev nás provázely každým chodem, ať už se jednalo o polévku, chilli beef (restované hovězí s chilli papričkami rawit, bok choi, zelené fazolky, shitake) nebo singapurské nudle (rýžové nudle, krevety, chilli, kurkuma). Já navíc ještě ochutnala moc zajímavý černý čaj v kokosovém mléce s kardamomem, pokusím se o něj i v domácích podmínkách.

V nabídce samozřejmě nechybí pekingská kachna jako „signature dish“ podniku (musím někdy ochutnat), knedlíčky dim sum a další, mj. „nudlové“ či rybí pokrmy.

O naše pohodlí se starala moc příjemná slečna Patricie, která byla vždy v pravou chvíli na správném místě. Vůbec nechápu, jak to v tom šrumci dávala.

Z téhle návštěvy jsme zkrátka odcházely moc spokojené a slíbily jsme si, že sem zase jistě zavítáme. Vy to určitě udělejte taky, nebudete litovat. Ale nezapomeňte si udělat rezervaci.

 

Pozn.: Vše jsme zaplatily. Můžete tudíž brát informace v rámci možností jako objektivní. 😉