Hruškový koláč z křehkého těsta
Dobře, přiznávám… Dnes se mi nechtělo těsto připravovat, navíc hruštičky už byly na hraně životnosti, tak jsem křehké těsto koupila. Ale postup vám popíšu celý, i s přípravou křehkého těsta. 🙂
Křehké těsto:
1 hrnek hladké mouky
2 žloutky
100g změklého másla
3 lžíce cukru krupice
2 lžíce smetany (plnotučného mléka)
Postup:
Mouku, máslo, žloutky i cukr smícháme v míse. Nejdříve se těsto bude tvářit jako drobenka, ale pokračujeme ve vypracovávání, přidáme smetanu až nám vznikne hladké pevné těsto. To pak zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici ideálně přes noc (pokud pospícháme, tak minimálně alespoň hodinu).
Náplň:
500g plnotučného tvarohu
2 žloutky
hrušky zbavené jadřinců pokrájené na silnější plátky
vanilkový cukr, třtinový cukr (může být i kokosový)
mletý badyán
snítka tymiánu, několik lístků šalvěje
Postup:
Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů. Rozválené těsto dáme na pečícím papíře do formy (přebytečné těsto odřízneme a nakrájíme na proužky), překryjeme druhým pečícím papírem a vysypeme fazolemi, čočkou apod., aby se těsto v troubě nezvedalo. Pečeme cca 5 – 7 minut. Vyndáme a necháme vychladnout.
Mezitím smícháme tvaroh se žloutky, vanilkovým cukrem a špetkou mletého badyánu. Hrušky povaříme několik minut v kastrolu s trochou vody, třtinového cukru, tymiánem a šalvějí.
Na vychladlý korpus dáme všechen tvaroh a 10 minut necháme péct na 160 stupňů. Vyndáme z trouby, poklademe svařenými hruštičkami a ze zbylého těsta vytvoříme mřížku, kterou potřeme zbylým žloutkem. Pečeme dalších cca 15 – 20 minut dozlatova.