S chutí,  Vaříme

Hruškový koláč z křehkého těsta

Dobře, přiznávám… Dnes se mi nechtělo těsto připravovat, navíc hruštičky už byly na hraně životnosti, tak jsem křehké těsto koupila. Ale postup vám popíšu celý, i s přípravou křehkého těsta. 🙂

 

Křehké těsto:

1 hrnek hladké mouky

2 žloutky

100g změklého másla

3 lžíce cukru krupice

2 lžíce smetany (plnotučného mléka)

 

Postup:

Mouku, máslo, žloutky i cukr smícháme v míse. Nejdříve se těsto bude tvářit jako drobenka, ale pokračujeme ve vypracovávání, přidáme smetanu až nám vznikne hladké pevné těsto. To pak zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici ideálně přes noc (pokud pospícháme, tak minimálně alespoň hodinu).

 

Náplň:

500g plnotučného tvarohu

2 žloutky

hrušky zbavené jadřinců pokrájené na silnější plátky

vanilkový cukr, třtinový cukr (může být i kokosový)

mletý badyán

snítka tymiánu, několik lístků šalvěje

 

Postup:

Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů. Rozválené těsto dáme na pečícím papíře do formy (přebytečné těsto odřízneme a nakrájíme na proužky), překryjeme druhým pečícím papírem a vysypeme fazolemi, čočkou apod., aby se těsto v troubě nezvedalo. Pečeme cca 5 – 7 minut. Vyndáme a necháme vychladnout.

Mezitím smícháme tvaroh se žloutky, vanilkovým cukrem a špetkou mletého badyánu. Hrušky povaříme několik minut v kastrolu s trochou vody, třtinového cukru, tymiánem a šalvějí.

 

 

 

 

 

 

Na vychladlý korpus dáme všechen tvaroh a 10 minut necháme péct na 160 stupňů. Vyndáme z trouby, poklademe svařenými hruštičkami a ze zbylého těsta vytvoříme mřížku, kterou potřeme zbylým žloutkem. Pečeme dalších cca 15 – 20 minut dozlatova.