Zkuste naše chřestové rizoto s houbami – když je ta sezóna…
Období chřestu je v plném proudu a kdo z něj nic neuvaří, jako by nebyl 😁A tak nám nezbývalo nic jiného, než se s touhle výzvou taky „poprat“. Komu chřest nic neříká, může si připomenout hráškové risotto od Denny: https://bit.ly/2VYwsHl
Původně tu měly být recepty dva, ale polévka s chřestem a bílou ředkví zmizela dřív, než jsem ji stihla nafotit. Takže někdy příště😊
Italské risotto je ideální pokrm pro větší počet lidí, z jednoho hrnku rýže a dalších ingrediencí dokážete vykouzlit hodně muziky. Určitě si jako já vzpomínáte na klasiku školních jídelen – rýži s mraženou zeleninou, mletým masem z předchozích dní a posypanou levným eidamem🤦♀️ S italskou variantou to samozřejmě nemá nic společného. Retro ale občas přichází do módy, tak si to třeba někdy uděláme😁
Co budete k našemu receptu potřebovat:
Rýži (odrůdy arborio, carnaroli nebo vialone)
Cibuli
Vývar zeleninový
Víno bílé
Houby (čerstvé – dle sezóny, teď asi žampióny, sušené – hřiby, stroček – když seženete😊
Chřest zelený/ bílý
Parmezán/Gran Moravia
Kvalitní olej (olivový, slunečnicový, řepkový apod.)
Kousek přepuštěného másla (ghí)
Kousek klasického másla
Pepř, sůl
Bylinky (pažitka, petrželka) na ozdobu
Postup:
Pokud nemám připravený mražený, udělám si rychlý zeleninový vývar (cca 2 litry). Pokud zbyde, dá se zamrazit, takže s množstvím si nelamte hlavu. Namočím sušené houby, po změknutí ještě vařím a získám tak houbový vývar, který se bude hodit. Nakrájím nadrobno cibuli, žampiony na plátky a nastrouhám parmezán – osobně používám víc sýry Gran Moravia, jsou skvělé. Odlomím dřevnaté konce chřestu, oloupu ho (dělám u bílého i zeleného, ale tam to není tak nutné) a dle velikosti nakrájím na poloviny až třetiny. Chřest nechám lehce spařit v horké vodě/na páře.
Vaříme s vínem – občas ho i nalijeme do jídla
A teď přichází moje nejoblíbenější část – vybírání bílého vína, které se hodí nejen do pokrmu, ale i k němu😊 Uznávám jediné pravidlo – musí být sušší a takové, které byste normálně vypili a nabídli ho dobrým přátelům. Myslím, že tentokrát padla volba na rulandské šedé od jednoho z moravských vinařů🍷
Rozpálím si pánev s olejem a kouskem másla, ideálně přepuštěného. Nechám zesklovatět cibulku a vsypu rýži. Počítejte s tím, že dost nabobtná, takže z hrnku s objemem 250 ml získáte v pohodě večeři pro 3-4 osoby. Počkám, až se rýže obalí tukem, vliju víno (cca 150-250 ml) a nechám ho odpařit. Pak už začínám podlévat vývarem – střídám zeleninový a houbový. V této fázi už vložím i okapané sušené houby.
Nakrájím žampióny, lehce je osmahnu na pánvi a přidám do pánve (samozřejmě hlubší), trochu si nechám zvlášť na servírování. A stále míchám, podlévám, míchám, podlévám…Rýže by měla být vždy jen lehce ponořená, nevaříme polévku😊 Určitě doporučuji se po celou dobu nevzdalovat moc dlouho od pánve, riziko zmaru je příliš velké👍
Když směs dostatečně zhoustne a my cítíme, že už bude brzy na skus tak akorát, přidám nastrouhaný sýr a kousek másla, aby to přeci jen nebylo tak dietní, že jo😂 Vložím spařený chřest (nechám si pár hlaviček na ozdobu) a ještě chvíli povařím.
Kompletní příprava by vám neměla zabrat víc než 35-40 minut, samotné vaření cca 20 minut.
Servíruju v hlubších talířích, ozdobím žampióny, hlavičkami chřestu, hoblinami sýra (ty krásně uděláte i běžnou škrabkou na zeleninu) a nasekanými čerstvými bylinkami (např. pažitkou).
A pokud jste během vaření nespotřebovali celou lahev, je právě teď nejlepší čas ji k této lahůdce dopít😊
Dobrou chuť a hlavně na zdraví🍽🍷