Vegetariánský recept: tatarák z červené řepy, čerstvý sýr a slaná granola
Přes týden nemám na nějaké složité vaření většinou ani čas ani náladu. Od pondělí do pátku se snažím na jídelníček zařazovat víc vegetariánských receptů z běžně dostupných surovin. Výjimkou není ani tatarák z červené řepy s čerstvým sýrem a slanou granolou. Časově nenáročný pokrm (nejdéle trvá uvaření řepy) skvěle chutná, nezatíží rozpočet a navíc vypadá báječně na talíři. Tak se do toho pusťme.
Ingredience:
červená řepa (1 ks na dva tataráčky)
šalotka
čerstvý sýr (např. lučina)
Na zálivku:
olivový olej
limetková šťáva
med
pepř
sůl
Slaná granola:
Ovesné vločky
Ovesné lupínky
Ořechy (vlašské)
Semínka (slunečnice)
Sušený česnek, cibule a petržel
Pepř
Sůl
Kvalitní olej vhodný na pečení
Postup:
Smíchejte suché suroviny (ořechy, semínka, sušené bylinky) a připravte jednoduchou olejovou marinádu (olej, pepř, sůl). Tu vlijte do směsi a pořádně vše obalte. Dejte na plech s pečicím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 160 ˚C a pečte cca 15 minut. V půlce pečení promíchejte. Doba pečení může být i nižší, dejte hlavně pozor, aby se to nespálilo. Nechte vychladnout.
U namíchání granoly se fantazii meze nekladou. Využít můžete kromě ovesných vloček taky nejrůznější semínka, ořechy a sušené bylinky. Tenhle návod berte tedy spíš jako inspiraci a namíchejte si vše podle chuti i zásob ve spíži. A pokud vám náhodou trochu zbyde, můžete ji použít k dochucení smetanových polévek nebo různých salátů.
Uvařte červenou řepu, nemusí být úplně rozměklá. Oloupejte ji a nakrájejte na malinké kousky. Přidejte šalotku (můžete předtím spařit), opět pokrájenou na malé kousíčky, a promíchejte.
Zálivku (dle chuti olivový olej, limetková šťáva, med, sůl a pepř) vlijte buď přímo na řepu a promíchejte, nebo pokapejte až při servírování – viz níže.
Návrh servírování:
Pokud máte jakékoliv pěkné vyšší tvořítko (např. na bramborovou kaši), máte vyhráno. Doprostřed talíře dejte tvořítko. Začněte vrstvou čerstvého sýra (např. lučiny) a navrstvěte červenou řepu. Pokud jste neudělali předtím, pokapejte zálivkou. Opatrně odejměte tvořítko a posypte vychladlou granolou.
Dobrou chuť Vám přeje
Ema