Ochutnáváme,  S chutí

Tři tipy na snídani a oběd v Praze – s výhledem, poctivou kuchyní i geniem loci

Hledáte prověřené podniky v Praze, kde si dopřejete skvělé jídlo a užijete si jedinečnou atmosféru? Máme pro vás další 3 tipy. Každý si zaslouží začít den vydatnou snídaní nebo si dopřát poctivý oběd v místě, kde servis funguje na jedničku. Navštívila jsem tři gastro-oázy, které můžu s klidným srdcem doporučit i svým zmlsaným kamarádům. Ať už toužíte po snídani s unikátním výhledem z rooftop baru, poctivé české klasice v moderním pojetí nebo kouzelné cukrárně na Kampě, tady si přijdete na své. Věřím, že se tu budete skvěle cítit, pochutnáte si a třeba si i popovídáte s milým personálem. Stejně jako já a můj doprovod.

Fly Vista: snídaně nad střechami Prahy

Když máte chuť začít den s pocitem, že máte celý město (a svět) doslova u nohou, zamiřte do Fly Vista. Rooftop restaurace a bar s 360° výhledem na Prahu se nachází přímo v centru, v nejvyšším patře bývalého ikonického obchoďáku Máj na Národní třídě. Teď se z toho stal pro mě trochu podivný lunapark a cirkus, ale proti gustu…

Každopádně samotná Fly Vista je hodně zajímavá zastávka na pracovní i soukromou snídani, oběd nebo večerní párty.

Na snídani tu dostanete všechno, co od podobnýho podniku očekáváte, od vajíček a klobásek přes tousty až po lívance, to kdybyste si ten den potřebovali trošku přisladit.

Já vyzkoušela svoje oblíbený vejce Benedikt, s kterýma se mi opravdu nechce doma patlat. Chuťově byly výborný, jen by bylo možná fajn zapracovat na prezentaci. Co mě fakt nadchlo, byl chlebíček s avokádovou pomazánkou, ten se povedl po všech stránkách. Kafe bylo bezva a potěšila i nealko verze Aperolu (Crodino spritz). Chválím i obsluhu, která byla pozorná a milá. Možná se tu někdy zastavím na sklenku champagne, mají ho tu nepřeberné zásoby.🥂

To nejlepší z tohohle podniku je ale fantastický výhled. Z restaurace se můžete vydat ještě po schodech na úplný „top“, ze kterého vidíte Prahu a její nej památky jako na dlani. Fakt neskutečný a už jen kvůli tomu byste se tu měli zastavit.

 

Verdikt: 5/5

Web podniku zde.

Chci se vrátit? Ano.

 

U Matěje: tradiční pochoutky s moderním twistem

Restaurace U Matěje šéfkuchaře Jana Punčocháře staví na české a rakousko-uherské klasice, ale v moderním podání. Je to přesně ten typ podniku, kde si dáte řízek, dršťkovku, kachničku, ale i spoustu dalších svíčkovou nebo jinou klasiku a řeknete si: „Takhle nějak má chutnat jídlo.“​

Porce jsou tu pořádné, ale ne těžkopádné, a jídlo je promyšlené do detailu. K tomu umístění v malebné pražské čtvrti Hanspaulka, krásná zahrada se starými kaštany, takže v teplých měsících je to ideální místo na delší posezení, ať už s rodinou, přáteli nebo klientem, kterého chcete vzít někam, kde se o něj opravdu dobře postarají.​

Párkrát jsme ti byli na obědě s přáteli a myslím, že se sem ještě vrátíme, i když se snažíme poznávat stále nová místa. Ochutnali jsme tu už spoustu věcí, od řízků přes koprovku po ryby. Mně moc baví kombinovat víc předkrmů, naposledy nadchla kroketa z divočáka. Podnik si zakládá na čerstvých a sezónních surovinách. Menu se tedy obměňuje, takže máte důvod se pravidelně vracet, což dobrá strategie. 😀 Jednou z věcí, která je, mám dojem, stálá, je dršťkovka. A protože tu miluju, tak si ji dám pokaždý.

Interiér je příjemný, atmosféra je uvolněná, nic okázalého, ale přitom máte pocit, že jste v top podniku, kde se kuchyní i servisem někdo opravdu zabývá. Obsluha je milá a pozorná tak akorát.

U Matěje je přesně ten typ restaurace, kde se po obědě zvednete od stolu příjemně najedení a zároveň s pocitem, že jste si dopřáli něco speciálního. V létě je velkým bonusem krásná zahrada s vysokými kaštany, kde vás snadno přepadne chuť natáhnout čas ještě o jedno kafe nebo dezert, zvlášť když se o vás stará sehraný a profesionální tým, který zvládá jak rodinný oběd, tak byznys lunch.

 

Verdikt: 5/5

Web podniku zde.

Chci se vrátit? Ano.

 

Werichova vila: sladká (nejen) snídaňová zastávka na Kampě

Když chcete začít den trochu pomaleji a užít si atmosférou staré Prahy, zajděte na Kampu do Werichovy vily k Ivetě Fabešové. Díky geniu loci, které kavárna a cukrárna v historické vile má, dokonale zapomenete na to, že už byste se tenhle týden neměli na ten větrník ve vitríně ani podívat. Nebo že čekáte nepříjemný telefonát od klienta.

Snídani si tu vyberou vajíčkožrouti jako já, milovníci čehokoliv s avokádem i ti, co preferují sladký začátek dne. A protože jsme v království Ivety Fabešové, byl by hřích odejít jen se slaným zážitkem. Já si tak po obligátním Benediktu dala ještě místní vyhlášený buchtičky s krémem. Pokud se vám občas zdá o blemcavý pudingový hrůze ze školní jídelny, dejte si je tady. Garantuju vám, že všechny noční můry budou pryč. Dezertíkům, který vypadají tak dobře, že je škoda je sníst, jsem protentokrát odolala. Příště už to ale asi nedám. 🧁

Pokud máte čas, podívejte se i do expozice Werichovy vily. Historie více než 450 let starého domu je spjata třeba s obráncem Prahy proti Švédům Servácem Engelem (přídomek z Engelsflussu získal právě za svou statečnost), rodem Nosticů nebo Josefem Dobrovským. V novodobé historii obývali místo významný kunsthistorik Zdeněk Wirth a pak samozřejmě Jan Werich, Jiří Voskovec nebo básník a překladatel Vladimír Holan.

Verdikt: 5/5

Web podniku zde.

Chci se vrátit? Ano.

Každé z těchto míst má něco, co stojí za návrat, ať už je to skvělé jídlo, příjemný servis a atmosféru, díky které si návštěvu opravdu užijete. Pokud hledáte v Praze spolehlivé podniky na snídani, oběd nebo jen odpočinek u dobré kávy, tyhle tři volby vás nezklamou. Ať už sem vyrazíte poprvé, nebo se budete vracet jako já, vždycky odsud odejdete spokojení. Stejně jako z dalších podniků, o kterých jsme už psali tady.

A kam vyrážíte za dobrou gastronomií vy?

Příjemné gastrozážitky přejí Mari a Rudolf