Recept týdne – famózní kulajda se ztraceným vejcem
Kulajda patří k mým nejoblíbenějším polévkám. Dávám si ji snad v každé restauraci, kde ji mají na menu. Vynikající variantu mi nedávno nabídli v kavárně Anežka v Anežském klášteře, a tak jsem se rozhodla ji zase udělat i doma. Věřím, že moje verze vám přijde k chuti – a to nejen v těchto trochu mrazivějších dnech. Jako vždy neuvádím přesné poměry surovin, protože je prakticky nepoužívám. Až na malé výjimky vše vařím podle chuti.:)
Ingredience:
zeleninový vývar
sušené houby
čerstvé houby
máslo
vejce
mouka
kopr
jablečný ocet
smetana
brambory
pepř
sůl
cukr
Postup:
Namočte sušené houby (cca 30 minut), pak dobře propláchněte a udělejte z nich vývar.
Uvařte si brambory, klidně i ve slupce.
Svařte jablečný ocet.
Do zeleninového vývaru vlijte houbový i s uvařenými houbami, přidejte čerstvé/mražené houby a kopr. Po malých dávkách přidávejte svařený jablečný ocet, až budete mít pocit, že je to ono.
Připravte si jíšku, přes sítko vmíchejte do polévky a vařte cca 20 minut. V hrnku rozmíchejte smetanu s částí vývaru a vlijte do polévky a opět povařte. Na závěr dochuťte solí, pepřem, případně špetkou cukru.
Jak na ztracené vejce? Ani to není žádná raketová věda. Přiveďte k varu vodu s několika lžícemi octa. Trochu snižte teplotu, doprostřed vařečkou/lžící udělejte vír a do něj hodně opatrně vlijte vejce, vyklepnuté do naběračky/hrníčku. Můžete lehce zakroužit. Jde o to, aby bílek obalil žloutek, který zůstane tekutý. Pak rychle vložte do studené vody, aby se zastavil proces varu. Trvá to cca 4 minuty.
Do talíře s polévkou přidejte vejce, opečené brambory nakrájené na malé kousky a ozdobte nakrájeným čerstvým koprem.
Dobrou chuť přeje
Ema