S chutí,  Vaříme

Podzimní dýňové těstoviny

Nic mě na podzim nezahřeje lépe, než tyhle těstoviny. Dýňová omáčka provoněná opraženou pancettou a křupavou šalvějí. Co se týče těstovin, vyberte si takové které máte rádi, za mě je recept nejlepší pro spaghetti nebo tagliatelle, já každopádně vždy sáhnu po těch čerstvých nesušených, mají úplně jinou chuť. A pokud bude dýně trochu větší, vůbec nevadí, část můžete použít s další pečenou zeleninou jako přílohu k masu, naředit s trochou smetany na polévku, nebo přidat k bramborám či batátům do pyré.

 

Suroviny:

1 máslová dýně

200-250 g pancetty nakrájené na malé kostičky (prodávají také už nakrájenou v balíčcích)

1 cibule

svazek šalvěje

50-60 ml mléka/smetany

olivový olej

sůl, pepř

těstoviny (4 porce)

+ mixér 🙂

 

Postup:

Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. Ty osolíme, opepříme, pokaneme olivovým olejem a dáme péct asi na půl hodiny do trouby předehřáta na 190 stupňů. Během pečení několikrát kostky promícháme a otočíme. Jakmile bude dýně měkká, přesypeme do mixéru a necháme chvíli odpočinout. Já si ještě několik kostek nechám stranou, pokrájím na menší kousky a přidám pak do omáčky. Do mixéru přidáme trochu mléka a rozmixujeme na hladké pyré.

Dáme vařit těstoviny a mezitím v hluboké pánvi pak opražíme pancettu s tenkými proužky cibule. Jakmile bude křupavá, vysypeme z pánve na papírový ubrousek a trochu osušíme, na výpeku ještě opečeme lístky šalvěje a vyndáme. Až budeme slévat těstoviny, odlejeme si do malého hrnečku vodu z těstoviny. Do pánve přelijeme pyré s trochu vody z těstovin (případně malé kostičky dýně), přidáme těstoviny a promícháme, aby se těstoviny krásně omáčkou obalily. Na závěr vmícháme ještě pancettu se šalvějí.

 

A máme hotovo! Dobrou chuť! 🙂