Svět podle DAM

Blog o všem, co nás baví a inspiruje…

Menu
  • Na cestách
    • V cizích krajích
    • Po Česku
    • V pohybu
  • S chutí
    • Vaříme a pečeme
    • Ochutnáváme
  • Za kulturou
    • Muzea a galerie
    • Knihy
  • Inspirují nás
    • Rozhovory
  • O nás
  • Kontakt
Menu

Sólo pro hlívu ústřičnou – kulajda a další recepty, které ocení i zarytí masožravci

Zveřejněno v 7 ledna, 202112 ledna, 2021 od Ema

Současná situace ani počasí moc nenahrávají kdovíjakým aktivitám, a tak trávím v kuchyni víc času, než bych chtěla.🤦‍♀️ Na druhou stranu, když jsem viděla, jak se vám líbil recept na krkonošské kyselo (viz taky FCB a IG), udělalo mi to velkou radost a vrhla jsem se do dalšího vaření s opravdovým nadšením. Tedy samozřejmě vždy až po pracovních povinnostech, pokud to čte i můj šéf.😁

Naposledy jsem si zamilovala hlívu ústřičnou. Připravila jsem z ní tři výtečné pokrmy, do kterých se můžete pustit, i když toho v lednici a spíži moc nemáte. Tedy kromě hlívy, té byste si naopak měli pořídit dostatek.

V čem je hlíva ústřičná tak jedinečná?

Tato houba roste v trsech na mrtvých stromech a pařezech, najdete ji od jara do podzimu. Je známa svým vysokým obsahem betaglukanů, vitamínů (D, C, K, B) a minerálů (železo, zinek, selen, draslík, sodík) a dalších důležitých látek (aminokyseliny, proteiny, vláknina), které prospívají našemu organismu. Není divu, že je tato královna hub považována za elixír mládí.

A víte, proč se jmenuje ústřičná? Její kloboučky totiž připomínají ústřice, v angličtině se jí dokonce říká oyster mushroom.

Tak s chutí do toho!

Doufám, že se teď na mě bude (aspoň týden) po ránu v zrcadle usmívat mé mladší já.😁 Jak už je mým zvykem, nepíšu na gram a mililitr přesná množství surovin, ale na to už jste asi zvyklé a zvyklí. Ne, že bych nechtěla, ale myslím si, že většina z vás vařit umí a chuť je ryze subjektivní záležitost. Navíc vaření opravdu není jaderná fyzika, a tak trochu improvizace nezaškodí. Pokud se tedy nenahrazuje citrón párkem.😉

Kulajda s hlívou a dalšími houbami

V tomto případě se asi gastronomičtí puristé budou lehce chytat za hlavu. Věřím ale, že pokud se do této verze pustí, nakonec mi udělí milost.

Ve svém okolí znám jen dva typy lidí – ty, kteří tuto polévku milují, – a ty druhé. Já patřila k táboru, kterému kulajdu dokonale znechutila školní jídelna. Léta jsem ji proto nejedla, až jsem si ji jednou objednala v nějaké restauraci a zjistila jsem, že kulajda nemusí být nutně kyselá jako šťovík. Stačí si jen pohrát se správným poměrem octa a dalších ingrediencí.

Ingredience:

houby (čerstvá hlíva ústřičná, žampiony, směs sušených lesních hub)

zeleninový/hovězí/kuřecí vývar

vývar ze sušených hub

máslo

hladká mouka

brambory

kopr

smetana ke šlehání

vejce naměkko

ocet, cukr, sůl, pepř, kmín

Postup:

Namočte si sušené houby, asi po půl hodině z nich uvařte vývar.

Nakrájejte si hlívu a žampiony – ty nejsou nutné, já měla zbytky v lednici a nakonec byly v polévce fajn. Houby opečte na másle, osolte, opepřete a lehce okmínujte. Obecně podle mě platí, že je dobré vždy zkombinovat čerstvé a sušené houby, které zajistí intenzivnější chuť.

Z másla a mouky si připravte jíšku, nechte zchladnout, postupně přilívejte vývar a vše dobře metličkou promíchejte. Přidejte houby, houbový vývar a kopr. Dejte jen pozor na to, aby polévka nebyla moc řídká, kulajdě sluší spíš hutnější verze. Nezapomeňte, že ke konci ještě vlijete smetanu.

Pravá kulajda se neobejde bez octa, ale tady dvojnásobný pozor. Pokud polévku překyselíte, už s ní nic neuděláte. Ocet přilívám téměř po kapkách a nikdy nezapomenu lehce dosladit nejen cukrem, ale v závěru vaření i smetanou (ohřátou). Je to sice trochu alchymie, ale stojí to za to.

Zvlášť si uvařím brambory nakrájené na drobné kostičky, které těsně před servírováním opeču zlehka na másle. Jak správně tušíte, ani tento pokrm není určen pro věčné dietáře a jejich podrobné kalorické tabulky. 😁

Pak už stačí jen uvařit vejce naměkko (nebo jak je libo) a vše pěkně naservírovat. Do talíře dejte nejdřív opečené brambory, zalijte je kulajdou a navrch položte vejce. Ozdobte mletým pepřem a čerstvým koprem. Někdo dává do polévky i kysanou smetanu, ale to už považuji za zbytečné.

Už se těším, až na tuhle lahůdku pozvu rodiče. (Mami, myslím, že je o kapku lepší než ta tvá.🧡)

Chléb s hlívou, avokádem a vejcem

Na počátku tohoto receptu bylo avokádo, které už bylo třeba sníst. Ale co k němu? A tak mě napadlo ho zkombinovat trochu netradičně s hlívou a dalšími surovinami, které jsem zrovna měla po ruce. Výsledkem byla moc dobrá večeře, která nezabrala moc času.

Ingredience:

chléb

hlíva ústřičná

avokádo

parmezán

vejce

česnek

tymián (ideálně čerstvý)

jarní cibulka/ šalotka/cibule

máslo

směs salátů

pepř, sůl, mletý/drcený kmín

Postup:

Nakrájejte hlívu, cibulku a česnek.

V pánvi rozehřejte máslo, zpěňte cibuli, přidejte česnek, hlívu a čerstvý tymián. Poprašte mletým kmínem, osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut.

Mezitím si uvařte vejce naměkko (pevný bílek, tekutý žloutek – cca 5 -6 minut dle velikosti vajec) a nastrouhejte hoblinky parmezánu. Já používám často naše sýry Gran Moravia, které můžou směle svým italským sourozencům konkurovat. Z avokáda klasicky odstraňte pecku, každou část nakrájejte na plátky a pokapejte citrónem.

Na nejlépe opečený krajíc chleba dejte vždy houbovou směs, na ni rozložte salát (lze i vedle) a avokádo. Úplně navrch dejte vejce a trochu ho nakrojte, aby žloutek lehce vytekl. Osolte a opepřete podle chuti.

Teplý salát z hlívy a toho, co dům dal

Hlíva postupem času pomalu docházela, ale na poslední jídlo v podobě teplého salátu jí trochu zbylo. Abych nemusela v této slotě do obchodu, chvíli jsem přemýšlela, čím ji nastavím. Jako dobrá volba se ukázaly čočka a quinoa, doplněné mrkví.

Ingredience:

hlíva ústřičná

čočka (nejlépe zelená drobnozrnná)

quinoa

jarní cibulka/šalotka/cibule

česnek

směs salátů

parmezán

čerstvý tymián

pažitka

kmín, pepř, sůl

Postup:

Quinou a čočku si uvařte předem. Zelená drobnozrnná čočka má tu výhodu, že ji nemusíte předem namáčet, je docela rychle hotová a zároveň ji nerozvaříte.

Na másle zpěňte cibulku, přidejte mrkev (nejlépe na plátky), česnek, čerstvý tymián, okmínujte, osolte a opepřete dle chuti. Vmíchejte uvařenou čočku a quinou a prohřejte.

Servírujte se salátem posypané parmezánem a pažitkou.

 

Dobrou chuť!

 

 

Nejnovější příspěvky

  • Pečení kváskového chleba jako terapie 23 února, 2021
  • Založte si vlastní kvásek snadno a rychle 21 února, 2021
  • Tak trochu jiné Karlovy Vary 14 února, 2021
  • (Nejen) vánoční punč 7 února, 2021
  • Exotika na talíři: vyzkoušejte snadné recepty s mangem, avokádem a kokosovým mlékem 26 ledna, 2021

Archiv příspěvků

  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020

To jsme my, Ema a Denny

svetpodledam

Už jste někdy zkoušeli upéct domácí kváskov Už jste někdy zkoušeli upéct domácí kváskový chléb? Tuhle lahůdku těžko něco překoná! Ačkoliv to tak nevypadá, nejedná se o nic extra náročného. A v těchto pro spoustu z nás těžkých časech může být společné pečení (nejen) kváskového chleba dokonalou rodinnou terapií.🥐🍞🧈 V nejnovějším článku na blogu najdete nejen vyzkoušený a osvědčený návod na chleba i kvásek, ale i další recepty, s nimiž si poctivý domácí bochník vychutnáte nejlépe. Odkaz na článek najdete v biu. Přejeme mnoho úspěchů při pečení.🧡👍😉🌞
.
.
.
#chleba #chleb #domacichleb #domacikvaskovychleba #kvasek #peceme #homemadebread #homemadebreadchallenge #challenge #vyzva #chlebovavyzva2021 #yummy #domacipeceni #kvaskovychleb @pecempecencz #kvasovychleb #biomouka #kvalita #terapiepecenim #therapybaking
Máte rádi punč? My ano! 😍 A počasí je na n Máte rádi punč? My ano! 😍 A počasí je na něj jako dělané. Recept na ten náš najdete už teď na našem blogu, tak ho vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám chutnal. Link na článek je v biu.😉 #punc #zima #snih #mraz #rum #vino #skorice #pomeranc #citron #nazahrati #zimazaokny #teplodoma
Po procházce v krásném slunečném počasí 🌞 to chce nějaký dobrý dezertík.😉 Jablka jsme snědli včera, ale naštěstí se v míse na ovoce skrývalo mango. Nevěříte, jak skvělý může být štrúdl hozený lehce do exotiky.👌 A k tomu jsem dnes vyzkoušela posypat jej cukrem s levandulí. Mňam.😘 Jestli rádi experimentujete, jukněte i na naše další recepty s mangem, avokádem a kokosovým mlékem - odkaz je v biu. 
.
.
.
#strudl #exotika #mango #levandule #levandulechodounska #nedelnidezert #dezert #dessert #igers #recept #recepty #zavin #sladke  #peceme #pecemeslaskou #baking #pastry #cook #covarit #copect #dobrouchut #yummy #sunday #sundaymood #jakoodmaminky
Čtvrteční neplánovaný vývar v neděli jako k Čtvrteční neplánovaný vývar v neděli jako když najdeš. 😉 Vývar s nudličkama a rajská během chvilky. 😍 #nedelniobed #nepodcenitpripravu #rajska #vyvar #vyvarvlednici #testoviny
Vůbec jsem dnes neměla v plánu dělat vývar, a Vůbec jsem dnes neměla v plánu dělat vývar, ale mohla jsem snad tohle v @reznictvibranicka nechat? 😄🙈 A přitom taková blbost... 😉  #vyvar #reznictvi #nekupto #pripraveno #varime
Už jste si letos postavili sněhuláka? ⛄️ Už jste si letos postavili sněhuláka? ⛄️ Denny zatím kvůli karanténě jen na balkóně, ale i to se počítá! 😉 #snehulak #zima #snih #slunicko #balkon #snehulaknabalkone #kdosihrajenezlobi
Co vaříte o víkendu? Jestli hledáte inspiraci, Co vaříte o víkendu? Jestli hledáte inspiraci, zkuste kulajdu s hlívou ústřičnou. Je to velká dobrota!😍🍄🥔 Na blogu - odkaz v biu - najdete taky další recepty s touto nenápadnou houbou, která je skvělá pro naše zdraví a imunitu.👍👏
.
.
.
#vikend #covarit #recepty #polevka #kulajda #hlivaustricna #varime #imunita #prozdravi #dobrota #regionalni #cook #igerscz #homecooking #varimeslaskou #varimevkarantene #covarit #weekend #vikend #covaritovikendu #recept #hliva #houby #houbovyrecept #oystermushrooms #foodstyle#soup
Taky milujete recepty z různých regionů? Co tak Taky milujete recepty z různých regionů? Co takhle vyzkoušet krkonošské kyselo? Jestli máte rádi Krkonošské pohádky, Anče, Kubu, hajného a Trautenberka, tak si na tuhle pochoutku určitě vzpomenete.😁 Recept najdete na blogu, odkaz je v biu. Dobrou chuť! 
.
.
.
#varime #varimeschuti #covarit #recept #regionalnirecept #krkonosskekyselo #krkonosskepohadky #food #cestujemeajime #tipnajidlo #foodie #varimeapeceme #dobrota #receptpohadky #krakonos #krkonose #regionalni
V dnešní době potěší takový vzkaz dvojnáso V dnešní době potěší takový vzkaz dvojnásob. 😍🥰 Navíc makronka jako dárek 🎁😋, děkuji @paul_czech_republic a @wolt.czech za rychlý a milý rozvoz! A kdo potěšil nečekaně vás?
#snidane #croissant #makronka #cappuccino #radost #vzkaz #pekarstvi
Pokud jste přes svátky udělali nějakou tu diet Pokud jste přes svátky udělali nějakou tu dietní chybu jako já, nabízí se několik řešení. Místo pilulek je občas dobré dát si třeba...kvalitní gin. Fakt to pomáhá, ale samozřejmě jen s mírou.😀🍹
.
.
.
#vanoce #vanoce2020 #christmas #christmastime #gin #christmasgin #hendricks #hendricksgin #specialedition #svatky #pijemesmirou
To si takhle myslíte, že když si koupíte v To si takhle myslíte, že když si koupíte ve @foodstorykunratice  těsto na perníčky, nebude problém je upéct. 😉 Jenže pak zjistíte, že nemáte vykrajovátko. 😄 No co, zkusíme taková zdobítka, co by mohla fungovat. Jenže nefungují! 🙈 Naštěstí jsem kdysi dělala PF, kde byl recept na perníčky a k tomu přilepené vykrajovátko! 💪 Takže mám asi 10 plechů hvězdiček ⭐️ Zdobení ale až zítra, jsem zvědavá, co mi bude chybět. 😄  #pernicky #cukrovi #peceni #vanoce #testo #hvezda #musimesiporadit #hlavnezenastobavi #pripravy #gingerbread #christmas #christmasbaking
K Denny dnes přišel Ježíšek trochu dřív 😍  #knihy #vanoce #jezisek #vanocepardnidopredu #dlouhezimnivecery
Dneska jsem se rozhodla nevařit a podpořit někt Dneska jsem se rozhodla nevařit a podpořit některý z našich oblíbených podniků. Volba padla na Továrnu Slaný @tovarna.slany Nemáme to sice úplně za rohem, ale aspoň má člověk pocit, že cestuje.🤦 Skvělé místní pivo  Svatý Václav 13°, burger i jelení se šípkovou za to stály. 👍🍺🍻 Hezký víkend přeje Ema
.
.
.
#pivo #beer #podpora #pivovar #craftbeer #restaurace #sobotniobed #tovarnaslany #restaurant #weekend #weekendlunch #lunch
A zatímco Ema pracuje a schůzkuje, Deny krmí A zatímco Ema pracuje a schůzkuje, Deny krmí kachny. ☺️🦆🦆🦆 #priroda #klid #relax #kachny #jezero
Dnešní pracovní schůzka mě zavedla do podniku Dnešní pracovní schůzka mě zavedla do podniku @cacaoprague. Příjemné prostředí, skvělá snídaňová nabídka, moc milá obsluha a ceny více než rozumné. Nezapomeňte ochutnat zahřívací mandlové mléko. Ema dává 1! 😘👍🍀
.
.
.
#snidane #breakfast #dobrota #yummy #kavarna #cacaoprague #businessmeeting #praha #prague
Dneska bude nějaká Asie...❤️🥡🍜 Inspira Dneska bude nějaká Asie...❤️🥡🍜 Inspiraci jsem našla v posledním Gurmetu @gurmet_casopis
.
.
.
#varimeslaskou #varime #asiafood #igfood #igfoodie #asijskejidlo
Už jste vyzkoušeli některý z našich receptů? Už jste vyzkoušeli některý z našich receptů? V poslední době jsme se do toho opravdu pustily! Na našem blogu v sekci S chutí/Vaříme a pečeme najdete třeba recept na švestkový koláč s jablečným pudinkem, podzimní dýňové těstoviny nebo exotickou fazolovou polevku s banánem. Pustit se můžete i do hovězích líček inspirovaných proslavenou lahůdkou od Zdeňka Pohlreicha @zdenek_pohlreich_official. Odkaz najdete v biu. ❤️🍀👍 P. S. Stejně už se těšíme na to, až si budeme moci posedět v některém z našich oblíbených podniků.🧡
.
.
.
#varime #peceme #dobrouchut #homemade #varimevkarantene #jakoodpohlreicha #homecooking #homebaking #igfood #foodie #foodiesofinstagram #svetpodledam #domacirestaurace #dobroty #yummy #tipnajidlo #recept #recepty #hovezilicka
Dnes Denny vyrazila na příjemnou sedmikilometrov Dnes Denny vyrazila na příjemnou sedmikilometrovou procházku do @zmrzlinarnabranik, aby si dala tuhle parádu. 😄😋 Byli jste o víkendu také na nějaké procházce? #horkacokolada #slehacka #marshmallow #prochazka #cil
Dnes budou lívanečky obzvláště kokosové! 😉😋🥥 #kokosovelivance #livance #kokos #snidane #bezlepku #bezlaktozy #slaskou #varime #kokoskamsepodivas #kokosovamouka #kokosovyolej #kokosovemleko #kokosovysirup #kokosovycukr
Tak copak dnes asi vaříme? To se dozvíte už teď na našem blogu a facebooku 😉 Ale můžete i tipovat! 😊  #podzim #varime #varenislaskou #dyne #salvej #pancetta #testoviny #recept
Load More... Follow on Instagram
©2021 Svět podle DAM