Svět podle DAM

Blog o všem, co nás baví a inspiruje…

Menu
  • Na cestách
    • V cizích krajích
    • Po Česku
    • V pohybu
  • S chutí
    • Vaříme a pečeme
    • Ochutnáváme
  • Za kulturou
    • Muzea a galerie
    • Knihy
  • Inspirují nás
    • Rozhovory
  • O nás
  • Kontakt
Menu

Recept na vymazlené chlebíčky: zabodujete s nimi nejen na silvestra

Zveřejněno v 25 prosince, 2020 od Ema

Přiznávám, že na chlebíčcích s bramborovým salátem docela ujíždím. Když na ně občas dostanu chuť, stavím se v nejbližším lahůdkářství a pár si jich odnesu domů. Když do nich pak celá natěšená kousnu, zase mě chuť na ně na delší dobu přejde a nezřídka skončí rovnou v koši. A to se jídlo snažím vyhazovat opravdu minimálně. Ale co dělat, když si nic jiného technický salát s rozemletým bůhvíčím, podřadná šunka a suchá drobivá veka zkrátka nezaslouží? Milovníkům této pochoutky zkrátka nezbývá nic jiného, než se pustit do její domácí výroby.

Něco málo z chlebíčkové historie

Za „vynálezce“ obloženého chlebíčku, jak ho známe dnes, je považován Jan Paukert, majitel vyhlášeného pražského lahůdkářství (zal. 1916). Jeho kulinářské umění ve své době obdivovaly osobnosti jako Hugo Haas, Vlasta Burian, Jan Werich a později i první čsl. prezident T. G. Masaryk.

Obložený chlebíček v podobě, jakou známe dnes, vytvořil Jan Paukert na přání svého přítele, malíře a operního pěvce Jana rytíře Skramlíka, který místo tehdy běžných drobných pochoutek (amuse-bouche) upřednostňoval trochu větší porce. A jedna z možná až ikonických specialit naší gastronomie tak byla na světě.

Udělejte si vlastní delikatesu – a rovnou i s domácí vekou!

Miluju mamčin bramborový salát i chlebíčky, naštěstí se této úlohy skvěle zhostil můj muž. Jeho varianta salátu je vynikající a letos na Štědrý den se mu povedl snad ještě víc než jindy. Čím mě ale neskutečně překvapil, byla domácí veka, kterou připravil na Boží hod. Pokud budete mít jen chvíli času a chuti, pusťte se do ní taky – s těmi běžnými kupovanými se opravdu nedá srovnat. Ale práce s ní je, to zase jo.😉 Já se ujala jen funkce vrchní zdobičky, ale speciálně u chlebíčků se mi stále nedaří dosáhnout aspoň nejnižšího stupně dokonalosti. Ale to nevadí, hlavní je, že nám chutnají.😀

Bramborový salát podle mého muže

Každá rodina má svůj vlastní recept, na jehož chuťovou vyladěnost nedá dopustit. I můj muž si myslí, že dělá ten nejlepší. A já musím potvrdit, že jeho varianta je opravdu skvělá. Tak pojďme na to!

Ingredience:

Brambory (varný typ A, cca 2 kg)

Cibule

Sterilované okurky

Konzervovaná mrkev a hrášek (Bonduelle, cca 2 x 400 g)

Majolka (2 x 230 g)

Vejce (6 ks)

K dochucení: sůl, pepř, hořčice a nálev z okurek

 

Postup:

Brambory ve slupce si uvařte den předem, nenechte je ale úplně rozvařit. Pokud máte možnost, kupte je mimo velké markety přímo u pěstitelů. Mně se to letos podařilo a byly opravdu perfektní.

Druhý den doporučuji nejdříve uvařit vejce (cca 10 minut), osmahnout na másle cibulku a nechat vychladnout. Poté brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Existuje na to skvělá vychytávka v různých cenových relacích, třeba tady, ale to určitě znáte.

Přidejte osmaženou cibuli, nadrobno nakrájené okurky, obě konzervy mrkve s hráškem (mrkev lehce pokrájejte), pokrájená vajíčka a dobře promíchejte. Poté přidejte jogurt a majolku, cca 3 lžíce plnotučné hořčice a asi 1 dcl nálevu z okurek, osolte, opepřete a dobře zamíchejte, aby se všechny ingredience krásně propojily. A pak už jen ochutnávejte a dolaďte chuť k dokonalosti.

 

Tuhle veku v obchodě určitě neseženete

Asi mi dáte za pravdu, že klasická nakrájená veka z supermarketu není zrovna pečivo, které chcete jíst každý den. O tom, jak chutná druhý či třetí den ani nemluvě. Proto jsem přivítala mužův návrh, že na chlebíčky upeče domácí. Našel zrovna recept v aktuálním Apetitu 1/2021, jen ji musel lehce obměnit – neměli jsme zrovna po ruce všechny suroviny a obchody byly samozřejmě zavřené. Naštěstí na „funkci“ to nemělo žádný vliv, spíš naopak. Jen tedy nevíme, jak chutná další den – nezbyl totiž ani kousek. 😁 V závorce najdete původní varianty surovin.

 

Co potřebujete:

Na kvásek:

135 ml smetany ke šlehání + 135 ml vody – vlažné (270 ml vlažného mléka)

15 g třtinového cukru (15 g krupicového cukru)

25 g čerstvého droždí

1 lžíce špaldové hladké mouky (hladké mouky)

Smíchejte všechny ingredience a nechte vzejít kvásek – trvá to asi 10 minut.

Na těsto:

200 g hladké špaldové mouky (hladké mouky)

200 g polohrubé mouky

12 g soli

60 g změklého másla

1 vejce na potření

Postup:

V míse smíchejte mouky, sůl, máslo a přidejte kvásek. Pomocí robotu nebo ručního mixéru s hnětacími metlami hněťte minimálně 5 minut.

Těsto přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte asi hodinu odpočívat. Poté ho rozdělte na 2 díly, vyválejte každý na obdélník o velikosti A4 a tloušťce 1 cm. Zarolujte od delší strany a okraje stočte dospodu. Položte na plech s pečicím papírem a nechte ještě jednou kynout zhruba hodinu.

Poté potřete veky rozšlehaným vejcem a pečte v troubě rozehřáté na 180 ˚C po dobu 15 minut (my nechali 21 minut).

Poté nechte zcela vychladnout a nakrájejte na plátky.

Z tohoto množství získáte 22 plátků veky. Potřete je bramborovým salátem, ozdobte šunkou, tvrdým sýrem, vařeným vejcem, kapií, mletou červenou paprikou a petrželkou.

Dobrou chuť!

 

 

Nejnovější příspěvky

  • Pečení kváskového chleba jako terapie 23 února, 2021
  • Založte si vlastní kvásek snadno a rychle 21 února, 2021
  • Tak trochu jiné Karlovy Vary 14 února, 2021
  • (Nejen) vánoční punč 7 února, 2021
  • Exotika na talíři: vyzkoušejte snadné recepty s mangem, avokádem a kokosovým mlékem 26 ledna, 2021

Archiv příspěvků

  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020

To jsme my, Ema a Denny

svetpodledam

Už jste někdy zkoušeli upéct domácí kváskov Už jste někdy zkoušeli upéct domácí kváskový chléb? Tuhle lahůdku těžko něco překoná! Ačkoliv to tak nevypadá, nejedná se o nic extra náročného. A v těchto pro spoustu z nás těžkých časech může být společné pečení (nejen) kváskového chleba dokonalou rodinnou terapií.🥐🍞🧈 V nejnovějším článku na blogu najdete nejen vyzkoušený a osvědčený návod na chleba i kvásek, ale i další recepty, s nimiž si poctivý domácí bochník vychutnáte nejlépe. Odkaz na článek najdete v biu. Přejeme mnoho úspěchů při pečení.🧡👍😉🌞
.
.
.
#chleba #chleb #domacichleb #domacikvaskovychleba #kvasek #peceme #homemadebread #homemadebreadchallenge #challenge #vyzva #chlebovavyzva2021 #yummy #domacipeceni #kvaskovychleb @pecempecencz #kvasovychleb #biomouka #kvalita #terapiepecenim #therapybaking
Máte rádi punč? My ano! 😍 A počasí je na n Máte rádi punč? My ano! 😍 A počasí je na něj jako dělané. Recept na ten náš najdete už teď na našem blogu, tak ho vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám chutnal. Link na článek je v biu.😉 #punc #zima #snih #mraz #rum #vino #skorice #pomeranc #citron #nazahrati #zimazaokny #teplodoma
Po procházce v krásném slunečném počasí 🌞 to chce nějaký dobrý dezertík.😉 Jablka jsme snědli včera, ale naštěstí se v míse na ovoce skrývalo mango. Nevěříte, jak skvělý může být štrúdl hozený lehce do exotiky.👌 A k tomu jsem dnes vyzkoušela posypat jej cukrem s levandulí. Mňam.😘 Jestli rádi experimentujete, jukněte i na naše další recepty s mangem, avokádem a kokosovým mlékem - odkaz je v biu. 
.
.
.
#strudl #exotika #mango #levandule #levandulechodounska #nedelnidezert #dezert #dessert #igers #recept #recepty #zavin #sladke  #peceme #pecemeslaskou #baking #pastry #cook #covarit #copect #dobrouchut #yummy #sunday #sundaymood #jakoodmaminky
Čtvrteční neplánovaný vývar v neděli jako k Čtvrteční neplánovaný vývar v neděli jako když najdeš. 😉 Vývar s nudličkama a rajská během chvilky. 😍 #nedelniobed #nepodcenitpripravu #rajska #vyvar #vyvarvlednici #testoviny
Vůbec jsem dnes neměla v plánu dělat vývar, a Vůbec jsem dnes neměla v plánu dělat vývar, ale mohla jsem snad tohle v @reznictvibranicka nechat? 😄🙈 A přitom taková blbost... 😉  #vyvar #reznictvi #nekupto #pripraveno #varime
Už jste si letos postavili sněhuláka? ⛄️ Už jste si letos postavili sněhuláka? ⛄️ Denny zatím kvůli karanténě jen na balkóně, ale i to se počítá! 😉 #snehulak #zima #snih #slunicko #balkon #snehulaknabalkone #kdosihrajenezlobi
Co vaříte o víkendu? Jestli hledáte inspiraci, Co vaříte o víkendu? Jestli hledáte inspiraci, zkuste kulajdu s hlívou ústřičnou. Je to velká dobrota!😍🍄🥔 Na blogu - odkaz v biu - najdete taky další recepty s touto nenápadnou houbou, která je skvělá pro naše zdraví a imunitu.👍👏
.
.
.
#vikend #covarit #recepty #polevka #kulajda #hlivaustricna #varime #imunita #prozdravi #dobrota #regionalni #cook #igerscz #homecooking #varimeslaskou #varimevkarantene #covarit #weekend #vikend #covaritovikendu #recept #hliva #houby #houbovyrecept #oystermushrooms #foodstyle#soup
Taky milujete recepty z různých regionů? Co tak Taky milujete recepty z různých regionů? Co takhle vyzkoušet krkonošské kyselo? Jestli máte rádi Krkonošské pohádky, Anče, Kubu, hajného a Trautenberka, tak si na tuhle pochoutku určitě vzpomenete.😁 Recept najdete na blogu, odkaz je v biu. Dobrou chuť! 
.
.
.
#varime #varimeschuti #covarit #recept #regionalnirecept #krkonosskekyselo #krkonosskepohadky #food #cestujemeajime #tipnajidlo #foodie #varimeapeceme #dobrota #receptpohadky #krakonos #krkonose #regionalni
V dnešní době potěší takový vzkaz dvojnáso V dnešní době potěší takový vzkaz dvojnásob. 😍🥰 Navíc makronka jako dárek 🎁😋, děkuji @paul_czech_republic a @wolt.czech za rychlý a milý rozvoz! A kdo potěšil nečekaně vás?
#snidane #croissant #makronka #cappuccino #radost #vzkaz #pekarstvi
Pokud jste přes svátky udělali nějakou tu diet Pokud jste přes svátky udělali nějakou tu dietní chybu jako já, nabízí se několik řešení. Místo pilulek je občas dobré dát si třeba...kvalitní gin. Fakt to pomáhá, ale samozřejmě jen s mírou.😀🍹
.
.
.
#vanoce #vanoce2020 #christmas #christmastime #gin #christmasgin #hendricks #hendricksgin #specialedition #svatky #pijemesmirou
To si takhle myslíte, že když si koupíte v To si takhle myslíte, že když si koupíte ve @foodstorykunratice  těsto na perníčky, nebude problém je upéct. 😉 Jenže pak zjistíte, že nemáte vykrajovátko. 😄 No co, zkusíme taková zdobítka, co by mohla fungovat. Jenže nefungují! 🙈 Naštěstí jsem kdysi dělala PF, kde byl recept na perníčky a k tomu přilepené vykrajovátko! 💪 Takže mám asi 10 plechů hvězdiček ⭐️ Zdobení ale až zítra, jsem zvědavá, co mi bude chybět. 😄  #pernicky #cukrovi #peceni #vanoce #testo #hvezda #musimesiporadit #hlavnezenastobavi #pripravy #gingerbread #christmas #christmasbaking
K Denny dnes přišel Ježíšek trochu dřív 😍  #knihy #vanoce #jezisek #vanocepardnidopredu #dlouhezimnivecery
Dneska jsem se rozhodla nevařit a podpořit někt Dneska jsem se rozhodla nevařit a podpořit některý z našich oblíbených podniků. Volba padla na Továrnu Slaný @tovarna.slany Nemáme to sice úplně za rohem, ale aspoň má člověk pocit, že cestuje.🤦 Skvělé místní pivo  Svatý Václav 13°, burger i jelení se šípkovou za to stály. 👍🍺🍻 Hezký víkend přeje Ema
.
.
.
#pivo #beer #podpora #pivovar #craftbeer #restaurace #sobotniobed #tovarnaslany #restaurant #weekend #weekendlunch #lunch
A zatímco Ema pracuje a schůzkuje, Deny krmí A zatímco Ema pracuje a schůzkuje, Deny krmí kachny. ☺️🦆🦆🦆 #priroda #klid #relax #kachny #jezero
Dnešní pracovní schůzka mě zavedla do podniku Dnešní pracovní schůzka mě zavedla do podniku @cacaoprague. Příjemné prostředí, skvělá snídaňová nabídka, moc milá obsluha a ceny více než rozumné. Nezapomeňte ochutnat zahřívací mandlové mléko. Ema dává 1! 😘👍🍀
.
.
.
#snidane #breakfast #dobrota #yummy #kavarna #cacaoprague #businessmeeting #praha #prague
Dneska bude nějaká Asie...❤️🥡🍜 Inspira Dneska bude nějaká Asie...❤️🥡🍜 Inspiraci jsem našla v posledním Gurmetu @gurmet_casopis
.
.
.
#varimeslaskou #varime #asiafood #igfood #igfoodie #asijskejidlo
Už jste vyzkoušeli některý z našich receptů? Už jste vyzkoušeli některý z našich receptů? V poslední době jsme se do toho opravdu pustily! Na našem blogu v sekci S chutí/Vaříme a pečeme najdete třeba recept na švestkový koláč s jablečným pudinkem, podzimní dýňové těstoviny nebo exotickou fazolovou polevku s banánem. Pustit se můžete i do hovězích líček inspirovaných proslavenou lahůdkou od Zdeňka Pohlreicha @zdenek_pohlreich_official. Odkaz najdete v biu. ❤️🍀👍 P. S. Stejně už se těšíme na to, až si budeme moci posedět v některém z našich oblíbených podniků.🧡
.
.
.
#varime #peceme #dobrouchut #homemade #varimevkarantene #jakoodpohlreicha #homecooking #homebaking #igfood #foodie #foodiesofinstagram #svetpodledam #domacirestaurace #dobroty #yummy #tipnajidlo #recept #recepty #hovezilicka
Dnes Denny vyrazila na příjemnou sedmikilometrov Dnes Denny vyrazila na příjemnou sedmikilometrovou procházku do @zmrzlinarnabranik, aby si dala tuhle parádu. 😄😋 Byli jste o víkendu také na nějaké procházce? #horkacokolada #slehacka #marshmallow #prochazka #cil
Dnes budou lívanečky obzvláště kokosové! 😉😋🥥 #kokosovelivance #livance #kokos #snidane #bezlepku #bezlaktozy #slaskou #varime #kokoskamsepodivas #kokosovamouka #kokosovyolej #kokosovemleko #kokosovysirup #kokosovycukr
Tak copak dnes asi vaříme? To se dozvíte už teď na našem blogu a facebooku 😉 Ale můžete i tipovat! 😊  #podzim #varime #varenislaskou #dyne #salvej #pancetta #testoviny #recept
Load More... Follow on Instagram
©2021 Svět podle DAM