S chutí,  Vaříme

Kdoule – pozapomenutý poklad z kuchyní našich babiček slaví návrat

V posledních několika letech mám pocit, že kdo na podzim nedělá nic z kdoulí a nehodí to na sociální sítě, jako by nebyl. Mně se jakákoliv činnost související s těmito půvabnými a voňavými plody dlouho vyhýbala. Poprvé jsem je na vlastní oči viděla až loni, kdy se s námi o svou úrodu podělili naši přátelé. Po chvilce přemýšlení, co s těmi asi 10 kg kdoulí udělám, padla volba na to nejjednodušší – na marmeládu. Výsledek byl nad očekávání dobrý a moje „marmoška“ se stala velmi žádaným artiklem na trase Praha – střední Čechy. Zamilovali si ji i moji rodiče, kteří podle mě doteď nechápou, jak se z jejich dcery, nejevící kdysi o vaření, pečení a další podobné aktivity jakýkoliv zájem, stala docela obstojná kuchařka a „zavařovačka“. Myslím, že mě stejně podezírají, že jsem ji někde koupila. Upřímně, do budoucna o tom docela přemýšlím. V arménských specialitách ji lze koupit za cca 150 Kč. Já bych ani jednu svou zavařenou sklenici neprodala pod 700 Kč.😁 Přípravná fáze je totiž docela náročná.

Kdoule obsahují vitamíny a jsou dobré na trávení

Kdouloň pochází z Orientu. V antice patřila k symbolům bohyně Afrodity a novomanželé dostávali její vonné plody jako symboly lásky a plodnosti. Od středověku byly kdouloně oblíbenou součástí klášterních zahrad. Informaci o ní najdete i v Matthioliho Herbáři.

Plody kdouloní jsou podobné jablkům nebo hruškám. U nás se pěstují v teplých oblastech  – např. na jižní Moravě nebo ve středních Čechách.
Kdoule obsahuje spoustu vitamínů (vitamín C a skupinu vitamínů B) a minerálních látek (zinek, železo, draslík, vápník atd.). Působí pozitivně na trávicí ústrojí a pomáhají i proti bolestem v krku a při špatném dechu. Uvádějí se i jejich silné antirevmatické účinky.

Syrové kdoule jsou velmi trpké a mohou způsobit i žaludeční potíže. Doporučuje se tedy jen tepelná úprava.

Co s nimi?

Už od letošního května se mě mamka občas nenápadně zeptala, jestli můžou i letos počítat s kdoulovou marmeládou. Přátelé nezklamali a několik plných košů nám opět darovali. Když se teď dívám na svůj zafačovaný palec, najednou si vzpomínám na lehce škodolibý kamarádčin úsměv ve chvíli, kdy jsme si na parkovišti v respirátorech předávaly ovocný kontraband. S lehce vyděšenýma očima jsem pozorovala plný koš a přemýšlela, co s tím nadělením provedu.

I letos přišla ke slovu hlavně výroba marmelády, tentokrát doplněná o kdoulovou šťávu bez cukru. Pokud jste si mysleli, že prapodivné tváře na Picassových obrazech mají co do činění s kubismem, po vypití deci neslazené kdoulové šťávy zjistíte, že takto krásně rozhozený obličej můžete mít i vy. Doteď se snažím pravý koutek rtů umístit alespoň do trochu vodorovné polohy.

Pokud máte ve svém okolí někoho, na koho jste zrovna naštvaní, nebo ho chcete lehce potrestat či potrápit, s milým úsměvem ho požádejte o spolupráci. Malé děti nedoporučuji, přeci jen jde o práci s noži.😉 Ať sami nebo s asistencí, můžete se s chutí pustit do díla!

 

Co budete potřebovat:

Ingredience:

Kdoule

Cukr krystal (cca ½ hmotnosti kdoulí)

Celá skořice

Citron/citronová šťáva

Želírovací cukr

 

Vhodné doplňky: 😁

Náplast (v poslední době mám nejradši tu z netkané textilie)

Betadine (dezinfekce)

Akutol (pouze v případě hlubších řezných ran)

Postup:

Kdo nikdy nečistil kdoule, neví, o čem je život.😀Plody dobře omyjte, nakrájejte na čtvrtky a odstraňte jadérka – tohle je asi ta nejhorší část, na niž si zkuste zajistit pomocníka. Očištěné kusy opět omyjte, odstraňte méně kvalitní nebo tuhé části a pokrájejte na menší kousky. V této fázi mějte po ruce dezinfekci a náplast, některé kousky jsou docela tuhé.🤦‍♀️

Pokrájené kdoule zalijte vodou, přidejte celou skořici, citronovou šťávu a vařte cca 2 hodiny – až budou kousky měkké. Poté vyndejte skořici, rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes síto. Pokud je hmota příliš hustá, můžete dolít trochu vody. Přidejte cukr (zhruba poloviční hmotnost než kdoule; já dávám i méně) a vařte zhruba půl hodiny. I když kdoule samy o sobě obsahují dost pektinu, pokud je třeba, můžete podle návodu přidat i želírovací cukr.

Horkou marmeládu vlijte do vymytých a suchých zavařovacích sklenic a zavařujte cca 30 minut.

Marmeláda se skvěle hodí na palačinky, do dezertů, ovesných kaší nebo jogurtů.

Dobrou chuť!